Kysymyksen heitti minulle Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö: ”Suomessa on noin 20 000 paperityöntekijää ja 20 000 taiteilijaa. Mitä tapahtuisi, jos taiteilijat yhdistyisivät?”

Jäin pohtimaan taiteellisen työn loppumisen seurauksia. Galleriat, museot ja teatterit menisivät kiinni. Julkiset veistokset kärrättäisiin varastoon. Taiteeksi miellettävä arkkitehtuuri ja design poistettaisiin katukuvasta, kirjat vietäisiin ihmisten käsistä ja musiikkia ei kuulisi mistään.

Tapahtumien ketjusta voisi oikeastaan tehdä taideteoksen. Valokuva- tai videosarjan, josta on photoshopattu pois taide-elementit, patsaat ja rakennukset. Pyyhittisiinkö pois vain nykytaide vai myös kaikkien rakastamat jugendarkkitehtuurin helmet, joissa on paljon veisto- ja maalaustaidetta?

Viestiä tehostaisi, jos taiteilijat lopettaisivat kaikki muut työt, joilla he ylläpitävät taiteellista toimintaansa. Taiteilijat, jotka toimivat opetustöissä, eivät ilmaantuisi kouluihin. Taiteilijat, jotka ajavat bussia tai ratikkaa, eivät ajaisi vuorojaan. Pysähtyisikö Suomi? Taiteilijat barrikadeille vastustamaan ilmaisen ja alipalkatun työn teettämistä, huonoa sosiaaliturvaa ja olemattomia eläkekertymiä!

Arvatkaa, miksi näin ei ole jo tehty? Taiteilijat ovat ahkeria ja tunnollisia työntekijöitä. Taiteellinen työ jatkuu, vaikka palkasta ei ole tietoa. Lisäksi puuttuu työttömyyskassa, joka kustantaisi lakon.

Taiteen arvostus on Suomessa ollut huippua. On apurahoja ja vapaus tehdä kriittistä, epäkaupallista taidetta. Mutta miten saamme näkyviin taiteen arvon ja vaikutukset kansantalouteen sekä hyvinvointiin?

Edellä mainitsemani taiteilijoiden lakko voi olla yksi keino. Toinen keino on tuoda esiin lukuja; tietoa siitä, kuinka paljon taide työllistää suorasti ja epäsuorasti. Millainen vaikutus taiteella on hyvinvointiin ja koulutukseen?

Ornamo kerää vuosittaisessa muotoilualan suhdannekatsauksessa tietoa muotoilijoiden ja taiteilijoiden työllistymisestä. Kehitettävää on paljon. Olemme tarttuneet alan ansaintahaasteisiin muun muassa tuomalla Suomeen näyttelypalkkiosopimuksia koskevaa järjestelmää. Se takaa taiteilijalle palkkion museonäyttelyn eteen tehdystä työstä. Tavoittelemme taiteilijoiden arvostuksen vankistamista myös tukemalla jäseniämme asiantuntijatyön hinnoittelussa.

Taiteelle ei muka voi laskea hintaa. Mielestäni voi. Summa tulee olemaan iso, sillä taide on elämän ydintä ja olennainen osa yhteiskuntaamme.

Anna Rikkinen