Kuva: Mikko Palonkorpi

Kotikylällä Säijässä kävi kirjastoauto, jota käytimme ahkerasti. Taide tuntui muutenkin valmiiksi tutulta. Harrastin jo lapsena tanssia ja kirjoittamista, ja äitini ohjasi meille kylän lapsille itse kirjoittamaansa satuteatteria nuorisoseuran talolla.

Taideharrastusteni vuoksi hakeuduin lukioon Tampereelle. Ilmaisutaidon lukiossa tuettiin erityisesti luovan kirjoittamisen opiskelua, ja sain siellä opettajaksi kirjailija Asko Martinheimon. Pian pääsin Forssan Lehteen kesätoimittajaksi.

Tampereen työväenopiston Viita-akatemiassa sain teksteistäni hyvää palautetta, ja opiskeltuani suomen kieltä Tampereen yliopistossa pääsin itsekin antamaan sanataiteen perusopetusta lapsille ja nuorille. Opettaminen tuki myös omaa kirjoittamista, ja 2004 julkaistiin esikoisrunokokoelmani Sakset kädessä ei saa juosta.

Apurahat ovat antaneet mahdollisuuden paitsi keskittyä työhöni eli runouteen myös tilaisuuden opettaa eri puolilla Suomea, esiintyä lavoilla ja klubeilla sekä kirjastoissa, kohdata intohimoisia lukijoita, lisätä vuorovaikutusta kirjoittamalla isompiin lehtiin ja perustamalla ilmainen, kaikille avoin verkkorunouslehti, järjestää kirjallisuustapahtumia, vaikuttaa kirjallisuusyhdistysten hallituksissa, tehdä kirjailijavierailuita ja vetää työpajoja kouluissa.

Saamani kirjallisuuspalkinnot ja kirjoista tehdyt käännökset taas ovat kannustaneet pitkäjänteiseen taiteelliseen kirjoittamiseen.

Mielestäni taide rakentaa kansakuntaa sisältä käsin, ja kirjailija tekee kirjansa muun yhteisön käyttöön. Taiteen luonteeseen kuuluu jakaminen. Silti tehdessään kirjaa ei voi vielä tietää, mitä siitä tulee. Taide yllättää ja opettaa meitä myös siksi, että se on ennakoimatonta.

Jokaisella ammattilaisella tulee olla paikkansa myös taiteen kentällä: ihmiset ovat työssään erilaisia eikä menestystä mitata pelkästään taloudellisesti. Vaikuttaessaan yhteen kokijaan taide säteilee tämän kautta koko yhteisöön. Taide kuljettaa mukanaan niin monenlaisia ideoita ja mielikuvia, että niistä rakentuu maailmoja, jotka kuuluvat kaikille.

Olen monta kertaa kuullut lauseen: ”Kirjasi on muuttanut elämäni.” Sellainen merkitys voi olla myös taiteen tuella, joka mahdollistaa keskittymisen työhön. Kirja työllistää pitkän ketjun ihmisiä kustantamoista painotaloihin, kirjavälitykseen, kauppoihin ja kirjastoihin.

Kirjailija itse ei ole kauppias vaan uuden etsijä. Kirjan kirjoittamiseen menee vuosia, eikä se olisi pienellä kielialueella monellekaan mahdollista ilman julkista tukea. Lukijat ovat erilaisia, kirjat ovat erilaisia, ja julkinen tuki mahdollistaa kirjojen variaation.