Onnistunut arki tarvitsee onnen ankkureita. Jotain sellaista, joka luo turvaa jokaiselle päivälle ja jonka ei tarvitse joustaa muiden odotusten mukaan. Arjen kiireen keskellä taiteella on tutkitusti hyvinvointia parantava vaikutus.
Yksi huolestuttavimpia kehityksiä yhteiskunnassamme on nuorten heikentynyt usko omaan tulevaisuuteensa. Tulevaisuus edustaa yhä useammalle osalle nuorista näköalattomuutta. Yhä useampi nuori myös ajattelee, että maailma on menossa huonompaan suuntaan. Kyynisyys valtaa alaa nuorten mielissä.
Taiteella on kyky luoda toivoa. Taiteen avulla on turvallista oppia itsestään, omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Lapset ja nuoret tarvitsevat kuitenkin kasvaessaan myös tukea ja ohjausta.
Taiteen avulla on turvallista oppia omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan.
Minua on aina viehättänyt kotiseudullani Keski-Pohjanmaalla harjoitettu näppäritoiminta, jossa keskeistä on kutsua kaikki elämään ja nauttimaan musiikista osana arkea. On hienoa kokea, kun vuosikymmeniä jatkunut sukupolvien ketju tulee näkyväksi musiikin välityksellä ja yli sata eri ikäistä soittajaa herättävät yhdessä musiikin maailman eloon. Aivan kuin soittajien sielut kohtaisivat yleisön edessä.
Kaikista ei tarvitse tulla huippumuusikoita, mutta kaikki oppivat luovuutta ja toisten huomioon ottamista. Musiikki tarjoaa myös onnistumisen kokemuksia – yksin ja muiden kanssa yhdessä tehden. Musiikki haastaa jokaista kehittymään. Onnistumisten myötä kasvaa luottamus omaan itseensä ja omaan lähiyhteisöön.
Aikuisten tärkein tehtävä on tarjota turvallinen ja toivoa herättävä kasvuympäristö lapsille. Meillä poliitikoilla on vastuu luoda mahdollisimman hyvät edellytykset tälle vastuista suurimmalle ja arvokkaimmalle.
Taidetyölle ja taidekasvatukselle on selkeä tarve.
Taidetyölle ja taidekasvatukselle, jota lasten ja nuorten parissa tehdään, on selkeä tarve ja sen määrää on lisättävä. Tällä hallituskaudella on tarkoitus käyttää kahdeksan miljoonaa euroa taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurin saavutettavuuden parantamiseksi. Taiteen perusopetuksen lisääminen, kerhoresurssien turvaaminen ja esimerkiksi taidevälitunnit ovat myös keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Taidetoiminnan myönteinen vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin, kehitykseen sekä kokemukseen taiteesta on kiistaton. Pohja paremmalle kehitykselle on sitä vahvempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa tukea pystytään lapsille ja nuorille tarjoamaan. Tärkeintä onkin, että työ taiteen roolin lisäämiseksi osana hyvää arkea jatkuu.

Kuva: Jouni Harala, Studio Valo
Taiteen merkitys etenkin nuorten kasvamisessa ja kehittymisessä on todellakin kiistaton. Taiteen avulla on mahdollisuus purkaa tunteitaan ja ajatuksiaan tavalla, joka voi olla ehkä ainoa millä sen osaa kehittymisensä vaiheissa ilmaista. Silloin, kun on vaikeaa löytää sanoja omille tunteilleen, se on helpompaa purkaa taiteen keinoin. Purkaminen taas edistää hyvinvointia ja mahdollisuutta käsitellä tunteet.
Taiteen perusopetus kouluissa on ehdottoman tärkeää, jotta lapset ja nuoret saavat mahdollisuuden tutustua taiteen eri muotoihin. Olisi myös tärkeää puhua heille siitä, että taitene herättämät tunteet ovat normaaleja ja niitä saa muodostua.
Muistan itse teini-iässä kirjoittaneeni paljon runoja, piirsin myös ja kuuntelin, sekä soitin itse musiikkia. Taiteen keinot olivat joskus ainoa tapa saada itseestään teini-iän pahaa oloa ja uusia tunteita, sekä muutoksia ulos. Uskon, että oma kasvamisenikin olisi ollut huomattavasti kivikkoisempaa, jos minulla ei olisi ollut rajaton mahdollisuus taiteeseen ja sen tekemiseen. Ja sehän se siinä nimenomaan olikin tärkeintä, se loi toivoa.