Aina välillä kuulee sanottavan, että taide on elämän välttämättömyyksien joukossa mukava mutta helposti syrjäytettävä lisäosa, jonka tekeminen ja tukeminen on taloudellisesti tuottamatonta tai vähintäänkin huonosti kannattavaa toimintaa. Taiteen tekijöitä kannustetaan lomittumaan tehokkaammin yhteiskuntaan ja luomaan taloudellisin perustein mitattavaa lisäarvoa soveltamalla taiteen keinovaroja yhteiskunnallisesti hyödyllisemmiksi arvotettujen päämäärien saavuttamiseksi.

On tainnut jäädä huomaamatta, että taide on jo soluttautunut osaksi yhteiskuntaa. Se on ollut siellä aina. Taide on erottamaton osa ihmisyyttä ja merkittävä talouden moottori. Ihmisellä kun on sisäänrakennettu tarve muokata itseään ja ympäristöään omien esteettisten arvojensa ja näkemystensä mukaiseksi.

On tainnut jäädä huomaamatta, että taide on jo soluttautunut osaksi yhteiskuntaa.

Me rakennamme omaa identiteettiämme ja viestitämme siitä lajitovereillemme: hankimme eri alojen taiteilijoiden suunnittelemia tuotteita käyttöömme huonekaluista, vaatteista, koruista, ruokailuvälineistä, elektroniikasta ja kulkuvälineistä videopeleihin, kirjoihin, musiikkitallenteisiin, elokuviin ja maalauksiin saakka. Me asumme arkkitehtien suunnittelemissa taloissa. Emme tyydy katselemaan höyläämätöntä lautaa seinissä kahden tataminalan kokoisissa kopeissa, emmekä halua käyttää vaatteenamme yhdenmukaista kansanhaalaria vaikka se kuinka käytännölliseltä toimintatavalta kuulostaisikin. 

Taide, estetiikan ja arvomaailman henkilökohtainen heijastuma, on läsnä kaikkialla. Korkinavaajasta monimutkaisesti avautuviin käsitteellisiin performansseihin se näyttäytyy alati jatkuvaa muutosta ja kehitystä eteenpäin ajavana voimana joka ylläpitää myös kaivattua talouskasvua tuottamalla uusia innovaatioita kansalaisten fyysisiin ja henkisiin ostoskärryihin lastattavaksi. 

Taide on läsnä kaikkialla. Korkinavaajasta monimutkaisesti avautuviin käsitteellisiin performansseihin – –.

Jotta kärryihin olisi kaikille kiinnostavaa tavaraa tarjolla, tulee myös tuotekehitykseen panostaa. Taiteen kenttä on pidettävä kaikenkattavana ja elinvoimaisena. Aktiivisia toimijoita tuettava, outojakin tuotoksia siedettävä ja lähestyttävä avoimella uteliaisuudella. Vain laaja, monimuotoinen, uutta etsivä, kokeileva ja epäonnistumisia pelkäämätön alkutuotanto voi synnyttää loppuun asti hioutuneita menestystuotteita, jotka pitävät yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Taide on yhteiskunnan keskiössä, se motivoi kaikkea ihmisen toimintaa. Satsaamalla taiteeseen satsaamme itseemme. Taide kannattaa aina.

Ilkka Niemeläinen