”Saako sitä koskea? Miten tätä kuuluu käyttää? Mikä tämä on?”

Korutaiteen teosta tarkastellessa uteliaisuus saa usein ihmisen valtaansa. Suhde taideteokseen voi lähentyä merkittävällä tavalla, kun opitusta poiketen teokseen saakin koskea. Ylläpidettäviin teoksiin jopa täytyy koskea, jotta ne pääsevät oikeuksiinsa käyttäjänsä yllä. Kosketuksen myötä teoksesta voi löytyä merkittävää lisäinformaatiota tulkinnalle.

Osa korutaiteen teoksista on suorassa yhteydessä kantajaansa, mutta teosten esittämisen tavat vaihtelevat tekijästä toiseen, kehon ulkopuolelle ja sitä ympäröivään maailmaan. Yllätyksellisen alkututtavuuden myötä korutaide ei tosin jää lipumaan uutuudenviehätyksen trendeihin, vaan päinvastoin, korutaidetta on koko ajan enemmän esillä myös Suomessa ja alalla työskentelee kasvava määrä ammattitaiteilijoita.

Korutaiteen tekijät
ovat usein tunnetumpia
kansainvälisesti kuin Suomessa.

Korutaiteen voi nähdä marginaalissa oleva taiteenalana, jonka tekijät ovat usein tunnetumpia kansainvälisesti kuin Suomessa. Sama tilanne on arkipäivää myös muilla uudemmilla, aktiivisilla aloilla, kuten sarjakuvataiteella.

Tyhjästä korutaide ei kuitenkaan ole syntynyt. Monien itsenäisesti toimivien taiteilijoiden ja taiteilijaryhmien sekä järjestötoiminnan ja koulutuksen pitkäjänteisen vuosikymmenten aikaisen työn tuloksena korutaide vakiinnuttaa asemaansa myös kotimaassa. Valtion kokoelmista löytyy korutaidetta ja tänä vuonna on aloittanut työnsä myös ensimmäinen korutaiteen läänintaiteilija. Suomalaiset rohkaistuvat hiljalleen lähestymään, tutkimaan ja käyttämään korutaidetta.

Mukana kulkeva teos
on nykytaidetta
takeawayn muodossa.

Taide herättää kysymyksiä, ja luokan uutena oppilaana myös korutaide on saanut olla niihin usein vastaamassa. Taideteollisuuteen ja muotoiluun nojaavien, materiaalipohjaisten taidemuotojen esiintulon myötä moni aiemmin perinteiseksi katsottu haara on muuntunut käyväksi itseilmaisun keinoksi taiteessa. Rajojen hälvetessä tilaa jää enemmin sisällölle.

Monipuolisuus, monialaisuus on tätä päivää taiteen tekemisessä. Vaikuttaa myös siltä, että taidekoulutuksen valinneet antavat enemmän painoarvoa ideoille ja sisällöille kuin tiettyyn lokeroon kuulumiselle.

Korutaide on mukauttanut itseensä useita taiteen tekemisen tapoja ja muovaa sen kautta uutta, tämän hetken sekä tulevaisuuden teoksia. Mukana kulkeva teos on nykytaidetta takeawayn muodossa.