Olen onnekas, sillä näen arjessani paljon julkista taidetta. Ykkösen ratikan reitillä nostan aina katseeni Käpylän peruskoulun katolle, jossa minua tervehtii Kaarina Kaikkosen Omille siiville -veistos. Toisinaan kuljen työmatkani Arabianrannan kautta silkasta taiteen näkemisen ilosta. Helsingin Arabianranta on suomalaisen julkisen taiteen merkkipaalu ja taidehankintojen prosenttiperiaatteen toteuttamisen esikuva, josta monet suomalaiset kunnat ovat ammentaneet innoitusta omiin aluerakentamishankkeisiinsa. Arabianrannassa on satoja taideteoksia, ja vielä 15 vuoden yrittämisen jälkeen minulla on osa niistä näkemättä. Ihana haaste.

Julkinen taide ei suinkaan ole vain meidän pääkaupunkiseudun asukkaiden ilo. Yksin 2010-luvulla kymmenet uudet Suomen kunnat ovat sitoutuneet prosenttiperiaatteeseen eli ne ovat päättäneet käyttää noin prosentin rakennusbudjetista taiteeseen. Prosenttiperiaate on muuntunut vuosikymmenten saatossa moneksi, kuten taideohjelmiksi ja taiderahastoiksi, mutta edelleen se takaa sen, että taidetta hankitaan järjestelmällisesti ja laajan yleisön nähtäväksi.

Oululaisista peräti 83 prosenttia
haluaa taidetta arkeensa.

Asukkaat huomaavat taiteen ympärillään, ja he arvostavat sitä. Kun Suomen Taiteilijaseura selvitti Suomen kymmenen suurimman kaupungin asukkaiden näkemyksiä julkisesta taiteesta, suurimmat taiteen ystävät asuivat niissä kaupungeissa, jotka hankkivat taidetta järjestelmällisesti. Oululaisista peräti 83 prosenttia haluaa taidetta arkeensa. Se ei ole ihme, sillä Oulu on yksi prosenttiperiaatteen edelläkävijöistä Suomessa.

Miksi me suomalaiset arvostamme julkista taidetta? Suurin syy on, että taide tuottaa elämyksiä. Taideteokset ovat nähtävyyksiä ja kiinnekohtia, jotka muuttavat sitä, miten koemme arkisen ympäristön. Lainaan kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin ajatusta: Taide voi luoda asuinpaikalle sielun. Patsaan tai seinämaalauksen luo on helppo sopia tapaaminen, ja laajimmillaan kuvataiteen teos järisyttää sitä, miten näemme maailman.

Taide nostaa rakennuksen ja
asuinalueen arvoa.

Taide myös lisää viihtyvyyttä ja turvallisuutta, ja asukkaiden mielestä taide nostaa rakennuksen ja asuinalueen arvoa. Tämä on tärkeä viesti rakennuttajille. Kun Prosentti taiteelle -hanke selvitti toissa vuonna taiteen tilaajien näkemyksiä taidehankkeista, yritykset suhtautuivat niihin lähes poikkeuksetta myönteisesti. Taiteen arvo on myös euroja.

Julkinen taideteos voi olla seinämaalaus tai monumentti, rakenteisiin integroitu elementti tai vaikka interaktiivista mediataidetta. Julkinen taide on erinomaisen saavutettavaa, sillä sitä pääsee kokemaan ilman pääsymaksuja ja usein juuri silloin kun itse haluaa. Aina se on osoitus siitä, että ihmisistä ja heidän hyvästä arjestaan välitetään.

Miisa Pulkkinen